aktualno

Okrugli stol

MOSTAR- Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u petak, 1. travnja 2016. godine održan je okrugli stol na temu: Hitna medicinska pomoć u HNŽ / K-a- stanje, mogućnosti i perspektive razvoja. 


Organizatori su bili : Liječnička / Ljekarska komora HNŽ/K-a u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.
U raspravi su, uz predstavnike Komore, sudjelovali predstavnici županijskoga Ministarstva zdravstva, ZZO HNŽ/K-a, AKAZ-a, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, potom predstavnici svih domova zdravlja s područja HNŽ/K-a, bolnica, udruge za zaštitu prava pacijenata i djelatnici hitne medicinske pomoći.

Predsjednik Liječničke / Ljekarske komore  HNŽ/K  doc. dr. sc. Antonio Sesar,  kazao je kako je Liječnička  komora svjesna da problemi i nezadovoljstvo postoje kod dijela sugrađana i naših pacijenata, ali također postoji i nezadovoljstvo liječnika i medicinskoga osoblja.

-Prije svega imamo nedostatan broj liječnika. U pojedinim sredinama se događa da su liječnici prisiljeni dežurati i do 36 sati ili 48 sati. Smatramo da je to nedopustivo i prema liječnicima i prema našim pacijentima. Dodatni problem je struktura liječnika koji rade u Hitnoj medicinskoj pomoći. Od njih 70 samo su tri specijalista urgentne medicine. Većinom se radi o liječnicima bez specijalizacije. Dodatni problem je što je, prema podacima Liječničke komore, njih samo 13 posto završilo edukaciju i odgovarajuće tečajeve iz održavanja života -  kazao je predsjednik Sesar.

Dodao je kako postoji još problema, kao što je stanje vozila, opremljenost medicinskom opremom, odnos s nadležnim službama: policijom, vatrogascima i suradnja između različnih razina zdravstvene zaštite.

U dogovoru s Liječničkom  komorom, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru organizirao je edukacije, odnosno medicinsku izobrazbu za studente i mlade liječnike.  

Prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kazao je kako je danas potrebno da svaka osoba zna prvu pomoć, ne samo liječnici. - Nije dostatno da naša djeca samo završe medicinu, predavanja nisu dovoljna. Potreban je ovaj praktični dio. Drago nam je da se na edukacije koje smo organizirali odazvalo preko 130 studenata kojima predaju licencirani liječnici."

Marin Bago, predsjednik Udruge Futura koja se bavi zaštitom potrošača, potrošačkom politikom i medijskom pismenošću kazao je u izjavi za medije kako je Udruga provela istraživanje te su iz komunikacije s pacijentima dobili informacije kako su uslijed lošeg funkcioniranja obiteljske medicine na Hitnu često bili poslani pacijenti koji nisu bili hitni slučajevi.

- Time se popune kapaciteti Hitne pomoći. S druge,pak, strane, imali smo prigovore na neinformiranost osoblja, gdje je više bilo važnije na kojoj adresi živi pacijent nego kako mu pružiti hitnu medicinsku pomoć. Kod Hitne pomoći ne bi smijelo biti nikakvih teritorijalnih podjela -  zaključio je Bago.

Predsjednik Udruge Medicina i pravo, doc.dr.sc. Braco Hajdarević kazao je kako je udruga nakon pritužbi na rad Hitne pomoći analizirala probleme i zaključila slijedeće:

 - Postoji Pravilnik koji je 2013. godine donijelo Ministarstvo; koji je stupio na snagu u prosincu 2015.,  a o njemu nitko nije razgovarao. Loša stvar u svemu je što smo poslali upit svim zdravstvenim organizacijama o problemima i nedostacima, a neki od njih nam  nisu odgovorili. Puno je problema i očigledno je da je ovaj današnji skup jako potreban - kazao je dr. Hajdarević dodavši kako edukacije  nisu skupe i trebaju se provesti.

Zaključci s predavanja okruglog stola u organizaciji Liječničke /Ljekarske komore HNŽ /K-a  bit će poslani svim zaniteresiranim stranama, a najavljeni su i razgovori s predstavnicima policije i vatrogasaca kako bi se uspostavila što bolja suradnja na terenu.

Galerija fotografija:

Iz drugih medija (izvor:www.pogled.ba, www.bljesak.info)

http://www.pogled.ba/clanak/foto-okrugli-stol-hitna-medicinska-pomoc-u-hnz-u-hitnoj-potrebne-hitne-reforme/85363

http://bljesak.info/rubrika/sci-tech/clanak/hitna-pomoc-zale-se-pacijenti-ali-i-lijecnici/153138

LOGO KOMORE KONACNI BEZ BIJELOG OKOLO