Liječnička/Ljekarska Komora Hercegovačko – neretvanske županije/kantona
Medical Chamber of Herzegovina-Neretva Canton
88000 MOSTAR, Ul.Dr. Bariše Smoljana br. 4
Tel/fax:+387(0)36 319 853
E-mail : lijecnicka.komora.hnz@tel.net.ba

 

Dana 21.02.2019. godine održan je Okrugli stol na temu „Poboljšanje zdravstvene zaštite/skrbi za bolesnike na dijalizi“ u organizaciji Liječničke/Ljekarske Komore HNŽ/K i Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

 

Učesnici/sudionici na Okruglom stolu bili su predstavnici:

- Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH,
- Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi/zaštite HNŽ/K,
- Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH,
- Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K,
- Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽZH,
- Direkori/Ravnatelji zdravstvenih ustanova HNK/Ž
Prisutni predstavnici zdravstvenih ustanova prepoznali su četiri razine problema u liječenju i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti bolesnika na dijalizi, te usvajaju zaključke Okruglog stola:

 

TEKST U CJELOSTI PROČITAJTE OVDJE


 

 

________________________________________________________________________________________________

Status službene osobe

  Liječnička/Ljekarska Komora Hercegovačko – neretvanske županije/kantona
Medical Chamber of Herzegovina-Neretva Canton
88000 MOSTAR, Ul.Dr. Bariše Smoljana br. 4
Tel/fax:+387(0)36 319 853
E-mail : lijecnicka.komora.hnz@tel.net.ba

 

Slijedom nemilih događaja kojima su ljekari svakodnevno izloženi, Liječnička/Ljekarska Komora HNŽ/K je pokrenula inicijativu za dobijanje statusa „ službene osobe“ kroz važeće zakonske okvire u F BiH.
Već duže vrijeme ljekari su svakodnevno izloženi raznim vrstama pritisaka, prijetnjama, verbalnim, pa čak i fizičkim napadima pojednih pacijenata.
Od Parlamenta F BiH i Vlade F BiH kao najmjerodavnije institucije zahtjevali smo da ljekari, kao nosioci posla u zdravstvenom sistemu, a dok su na radnom mjestu, imaju status „službene osobe“, te da se svaki napad na njih, bilo verbalni ili fizički, tretira kao kazneno djelo.

 

TEKST U CJELOSTI PROČITAJTE OVDJE 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 


aktualno

Konferencija o zdravstvu i zdravlju u HNŽ/K

U organizaciji Liječničke / Ljekarske  komore HNŽ-a /HNK-a u Mostaru održana Konferencija o zdravstvu i zdravlju u HNŽ-u/HNK-a

Mostar, 16. prosinca 2016. godine: Potaknuti sve većim problemima u sektoru zdravstva i izraženim nezadovoljstvom i osjećajem nesigurnosti Liječnička/Ljekarska komora HNŽ/K u mostarskom Hotelu Ero organizirala je  Konferenciju o zdravstvu i zdravlju u HNŽ/K-a.

Sudionicima se na otvorenju obratio dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije, koji se osvrnuo na stanje zdravstva u županiji podsjetivši kako su zdravlje i zdravstvo visoko na ljestvici prioriteta županijske Vlade, o čemu zorno svjedoči i program Vlade u mandatnom razdoblju.

- Problemi postoje, ali se mogu riješiti uz uvjet da o njima počnemo otvoreno i javno govoriti, ne bježeći od odgovornosti, kako donositelja odluka tako i zdravstvenih djelatnika - kazao je premijer Herceg.

Rad konferencije bio je organiziran kroz četiri tematske sekcije na kojima su priznati i poznati liječnici s područja naše županije / kantona govorili o sustavima upravljanja u zdravstvu, aktualnoj problematici, porastu malignih i kroničnih oboljenja, te kakvo zdravstvo trebamo i želimo.

Predsjednik Liječničke /Ljekarske komore HNŽ-a /HNK-a  doc.dr.sc. Antonio Sesar u izjavi za ovdašnje medije istaknuo je  kako je u proteklom razdoblju učinjen stručni napredak u našem zdravstvu.

 - Mi danas razvijamo neke nove discipline, nove operativne tehnike, dijagnostičke procedure, a imamo izvrsne liječnike i tzv. srednji kadar. Međutim, nedostatak financija stvara probleme i ako se tu nešto ne promijeni, generirat će se nezadovoljstvo i kod liječnika i kod pacijenata - kazao je predsjednik Sesar.

Ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a /HNK-a (ZZO) Rade Bošnjak kazao je kako se skupovi o stanju zdravstva u HNŽ-u /HNK-a trebaju češće organizirati kako bi se podigla razina svijesti o stanju u našem zdravtsvu, njegovim potrebama i načinu funkcioniranja. Aktualno stanje ocijenio je teškim, posebice u bolnicama koje se nalaze u financijskim dubiozama.

Podsjetimo cilj konferencije bilo je otvorenje javne rasprave o problemima u sustavu zdravstva, definiranje smjernica za razvoj i prilagodbu zdravstvenih ustanova novim okolnostima, te saznanja o rješenjima za unaprjeđenje zdravstva od strane onih koji ga najbolje poznaju – liječnika. 

Konferencija je bodovana sukladno Pravilniku Komore, a svi sudionici dobili su potvrdnice.

 

LOGO KOMORE KONACNI BEZ BIJELOG OKOLO